Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2021-01-14 | Huszár Róbert |
Tudástár - Haladó

Vírusellenőrzés helyi víruskereső nélkül - VirusTotal

Vírusellenőrzés helyi víruskereső nélkül? Igen! Van erre is lehetőség, például a VirusTotal weboldalán.
Ha valakitől kapunk egy fájlt e-mailben és még ha számítottunk is rá, hogy érkezik, azért célszerű ellenőrizni annak tartalmát lehetséges vírusokra mielőtt megnyitnánk.
Ehhez viszont nem árt egy megbízható helyi víruskeresővel rendelkeznünk.
De még ha rendelkezünk is megbízható helyi víruskeresővel (és itt most nem egy ingyenes verzióra gondolok), akkor sem biztos, hogy annak az adatbázisa ismeri azt a vírust, amit a kapott fájl tartalmazhat.

Az ilyen esetekre remekül jön a VirusTotal rendszere, amely a feltöltött fájlban keresi az ismert vírusok kódmintáit és nem csak egy, hanem 75 víruskereső segítségével, melyek között olyan nagy nevek is vannak, mint a BitDefender, Kaspersky, Avira, amelyek 2020-ban a top 5 víruskeresők közé tartoztak!

Sőt!

A VirusTotal weboldalán lehetőség van arra is, hogy egy fájl letöltése előtt vizsgáljuk át annak tartalmát, ugyanis a rendszer képes URL-ek átvizsgálására is!
Ez nagyon jól jön olyan esetekben, ha csak egy linket kapunk e-mailben, ahonnan le kellene töltenünk egy fájlt, illetve ez a hasznos funkció bármilyen fájl letöltése előtt jól használható.A VirusTotal oldala jól átlátható és egyszerűen kezelhető.Kiknek jön még jól a VirusTotal rendszere?


Azon kívül, hogy mindenkinek, a VirusTotal rendszere nagyon jól jön még az okostelefonok használóinak is, akiknek zöme nem rendelkezik víruskeresővel, továbbá azoknak a Linux és macOS felhasználóknak is, akik nem akarnak külön víruskereső programot telepíteni a Windowshoz képest nagyobb védettség miatt.
Na de gondolj csak bele, ha a te rendszered védett is, attól még egy vírusos fájlt tovább küldve akaratlanul megtudod fertőzni a gyengébb védelemmel rendelkező rendszereket.


Elég önmagában ezzel a módszerrel ellenőrizni a fájlokat?


Bár a fájlok ellenőrzéséhez elegendő lehet ez a víruskeresési módszer, azonban mindenképp ajánlott mellé egy helyi, folyamatosan futó víruskereső használata, mert a vírusokat más módon, akár böngészés közben weboldalakról is megkaphatja a számítógépünk.


Hol találom a VirusTotal-t?


A VirusTotal hivatalos weboldala a következő linken érhető el:

https://www.virustotal.com/Címkék: zöld informatika, tudástár, víruskereső, virustotal, internetes víruskereső

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2024