Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2020-11-25 | Huszár Róbert |
Tudástár - Alapok

Tévhitek a privát böngészéssel kapcsolatban

A privát böngészést választók gyakran hiszik azt, hogy a funkció által teljes névtelenségnek örvendhetnek az interneten, ez azonban nem így van.
A leggyakoribb tévhitek a privát böngészéssel kapcsolatban a következők:


A privát böngészés nem hagy nyomot az Interneten:


Ugyanúgy, ahogy normál böngészőmódban, a felkeresett weboldalak privát böngészés közben is gyűjthetnek rólunk információkat, ami alapján beazonosíthatóvá válunk az Interneten keresztül.
Továbbá az Internet szolgáltatók is rögzíthetik az adatforgalmunkat.


Hogyan lehetséges ez?
A nyilvános IP-címünk azonosít minket a hálózaton és ezt nem rejti el a privát böngészés.


A privát böngészés nem hagy nyomot a számítógépen:


Ha privát böngészés közben bejelentkezünk egy weboldalra, például a Google keresőjébe és azon keresztül keresünk, akkor az normál böngészés közben is látszódni fog, ha ugyanazon fiókkal vagyunk bejelentkezve az adott oldalon.


Hogyan lehetséges ez?
Az előbbi példában a keresési előzményt nem a számítógépünk, hanem a Google tárolja el a fiókunkban így ez az információ valójában az Interneten hagyja a nyomot és másik bejelentkezett számítógépről is ugyanúgy elérhető.


Amennyiben privát böngészés közben valamit letöltünk a számítógépre az privát böngészési opció nélkül is elérhető marad.


Hogyan lehetséges ez?
A privát böngészés közben letöltött tartalom ugyanúgy elérhető marad a számítógép kijelölt letöltési könyvtárában, mint normál módban. A letöltött fájl egyedül a letöltési listában nem fog látszani.


A privát böngészés további helyeken is hagyhat nyomot a számítógépen, így akár böngészés közben vagy utána is kideríthető, hogy milyen oldalakat keresett fel az adott felhasználó privát böngészés közben.


Hogyan lehetséges ez?
A számítógép memóriája és a lapozófájl is tartalmazhat információkat a privát böngészéssel kapcsolatban, amelyet egy hozzáértő személy (hacker) kiolvashat.


A privát böngészés megvéd a kémprogramoktól:


A kémprogramok és billentyűzetnaplózók privát böngészés módban is ugyanúgy működnek, mint normál módban.


Hogyan lehetséges ez?


A kémprogramok és billentyűzetnaplózók számítógépre települt programok, amelyek a böngésző futási módjától függetlenül naplózzák a felhasználó tevékenységeit.


Nem lehet kideríteni, hogy valaki használta-e a privát böngészés funkciót:


Az, hogy valaki használta vagy épp használja-e a privát böngészés funkciót, kideríthető, akár anélkül is, hogy az adott számítógéphez közvetlenül hozzáférésünk lenne. Hiába nem szerepelnek a böngészési előzményekben a meglátogatott oldalak.


Hogyan lehetséges ez?


A privát böngészés ténye az adott eszköz/számítógép adatforgalmából is megállapítható, például egy monitorozott céges hálózat esetén IP-cím alapján.

Címkék: zöld informatika, tudástár, privát böngészés, inkognitó mód, webböngésző, tévhitek

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2022