Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2020-12-02 | Huszár Róbert |
Tudástár - Egyéb

Számítással a tudományért - BOINC

Használd ki a számítógéped erőforrásait és csatlakozz egy általad választott tudományos kutatási projekthez!
A BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing vagy magyarul Berkeley nyílt hálózati számítási infrastruktúra) egy olyan keretrendszer, amelyet elosztott számításokat végző tudományos projektekhez használnak.


Oké, ez így elég száraz. Mire is jó ez?


A BOINC segítségével egy kliens program használatán keresztül képes vagy becsatlakoztatni a számítógépe(i)det egy általad választott tudományos projekt kutatásába.
Például kutathatod a betegségeket, az űrt, a klímaváltozást, stb.
De még csak döntened sem kell, mert akár egyszerre több kutatásba is becsatlakozhatsz!


Ez így már izgalmasabb. Hogyan működik?


A számítógépedre telepített és beállított kliensprogram a háttérben tudományos számítási feladatokat tölt le, majd feldolgozza azokat és az elkészült eredményeket feltölti a projekt adatbázisába.
Mindez automatikusan történik és alapvetően nem zavar a számítógépeddel folytatott munka közben, mert akkor dolgozik, amikor te nem használod a számítógéped.
Továbbá beállíthatod, hogy a processzornak és a memóriának hány százalékát használja, csak üresjáratban vagy a számítógép használata közben is fusson és ezeken kívül még sok más beállítási lehetősége van, érdemes végigböngészni legalább egyszer az összeset, hogy a számodra legmegfelelőbb beállításokat érd el.


Hogy kezdjek neki?


A BOINC weboldalán (https://boinc.berkeley.edu/) megtalálod az összes információt, de röviden összegyűjtöttem, hogy épp hány lépésből áll egy kutatásba való csatlakozás:


  1. Regisztrálj a BOINC weboldalán keresztül a Science United-be:
    https://boinc.berkeley.edu/

  2. A regisztráció után a BOINC manager kliensprogramjának a letöltési lehetősége automatikusan megjelenik, töltsd le és telepítsd.

  3. Válaszd ki a projektet, amiben részt szeretnél venni.

  4. Add meg a belépési adataidat ha már van, de amennyibe még nincs, akkor ezen a ponton is létrehozhatsz egy felhasználót.

  5. Ennyi, nincs több teendőd, máris csatlakoztál a projektbe!


Milyen projektek közül választhatok?


A projektek listáját részletesen ezen az oldalon találod: https://boinc.berkeley.edu/projects.php


Honnan tudom, hogy mennyit tettem hozzá a projekthez, esetleg hogy felfedezett valamit a számítógépem?


A kliens programod megjeleníti a saját statisztikád és értesítést fogsz kapni, ha sikerül felfedeznie valamit a számítógépednek.

Amennyiben pedig azt is szeretnéd látni, hogy mások mennyi számítással járultak hozzá a kutatáshoz, akkor a BOINC STATS (https://www.boincstats.com/) weboldalára kell ellátogatnod, itt országonként, csapatonként, de akár felhasználónként is megtekintheted a számítási statisztikákat.

Például a Rosetta projekthez tartozó magyarországi csapatok statisztikát itt találod:

https://www.boincstats.com/stats/14/team/list/0/0/Hungary

A felhasználói statisztikáit pedig itt:

https://www.boincstats.com/stats/14/user/list/0/0/Hungary


Kiknek ajánlott és kiknek nem?


A BOINC amennyire lehet leegyszerűsíti a kutatásba való becsatlakozást, így szinte mindenki számára elérhető annak lehetősége, de ettől függetlenül mégsem mindenkinek ajánlott.

Azoknak nem ajánlanánk, akik a számítógépük szinte teljes számítási kapacitását használják munkájuk közben (pl.: videoszerkesztés, 3D grafika, szimulációk) és kevés üresjáratot tudnak biztosítani, amelyet a program felhasználhatna a tudományos kutatáshoz, illetve azoknak sem, akik úgy érzik elvesznének a program beállításai között.
Azoknak viszont érdemes lehet megfontolni a használatát, akik internetezésre, filmnézésre, egyszerű irodai- vagy egyéb, nem erőforrás-igényes feladatokra használják a számítógépüket és a számítógépük hosszú ideig van bekapcsolva, de közben még sincs kihasználva minden erőforrása és emellé úgy érzik könnyedén elboldogulnának a program beállításával.


Van Androidra is! Erről miért nem esett szó?


A Boinc kliense elérhető Android okostelefonokra is, de ennek használatát nem javasoljuk, mert a telefon élettartamát jócskán csökkenthetik.Címkék: zöld informatika, tudástár, boinc, kutatás, tudomány

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2024