Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2017-02-21 | Huszár Róbert |
Tudástár - Szakértő

Segítség RAM választásához

Mindig is többet akartál tudni a memóriákról? Akkor ez a cikk neked szól!Milyen RAM-ot vegyek? Mit jelent az, hogy CL? Single vagy Dual channel? Mekkora legyen az órajel? Számos kérdés felmerül a memória vásárlás előtt. Tudd meg hogyan hozhatod ki a gépedből a maximumot a megfelelő memória megválasztásával!

A RAM-ok vásárlása előtt 6 fő tulajdonságot érdemes figyelembe venni:

  1. Foglalat (DIMM, SO-DIMM)

  2. Típus (DDR3, DDR4)

  3. Méret (GB)

  4. Órajel (mHz)

  5. Késleltetés (CL)

  6. Hibajavítás (Non-ECC, ECC)

A foglalat és a típus határozza meg, hogy az adott számítógépbe milyen memóriamodult tehetsz.
SO-DIMM memóriamodulokkal a laptopokban és a kompakt PC-kben találkozhatsz, míg DIMM memóriamodulokkal az átlagos méretű PC-kben.
A megfelelő foglalatot és a típust az alaplap leírásában találod meg. A ma elterjedt RAM-ok DDR3 és DDR4 típusúak, a régebbiek SD, DDR vagy DDR2 névre hallgatnak.

A használható legnagyobb memória méretet is az alaplap tulajdonságai között találod meg. Fontos, hogy 4 GB RAM felett 64-bites operációs rendszerrel kell rendelkezned, mert csak az kezeli az ennél több memóriát! A mai irodai és otthoni számítógépekben minimum 4 GB, a munkára és játékokra szánt számítógépekben pedig 8 vagy 16 GB RAM a jellemző, de a memóriáról is elmondható, hogy minél több, annál jobb!

A maximálisan alkalmazható órajel (vagy frekvencia) az alaplap és a processzor leírásában található, ezt a kettőt kell összevetned, hogy ki tudd választani a legnagyobb órajelű memóriát. Minél magasabb az órajel, annál nagyobb sebesség érhető el az adott RAM-mal. A DDR3-as memóriamodulok jellemzően 1333mHz és 2133 mHz között mozognak, de létezik belőle 2666 mHz-es is.

A késleltetés egyszerűsítve az, hogy mennyit vár a memória két cselekmény között, azaz minél kisebb ez az érték, annál gyorsabb a memóriában tárolt adatokhoz való hozzáférés. A DDR3-as memóriamoduloknál például CL11, CL10 vagy CL9 késleltetések a leggyakoribbak.

A hibajavítás (vagy hiba korrekció) lehetőségét normál felhasználásra szánt PC-k és laptopok nem támogatják, ezt jellemzően munkaállomásoknál és szervereknél használják a nagyobb adatbiztonság érdekében, így nagy valószínűséggel nem is találkozol ezzel a jellemzővel a vásárolni kívánt memória jellemzőinek felsorolásnál, ha mégis, akkor meg kell győződni arról, hogy az általad használt alaplap és processzor támogatja-e ezt a lehetőséget, amennyiben nem, akkor másik memóriát kell választani.

A memóriák alkalmazásánál figyelni kell arra, hogy ha több memóriamodult helyezel a gépbe, azok adatai egyezzenek, mert ebben az esetben lehet csak mindkét memóriát teljesen kihasználni.
Van lehetőség úgynevezett kiszerelések (Kit) vásárlására, ahol két azonos tulajdonságokkal rendelkező memóriamodult kapsz.
Ilyenkor, ha az alaplap támogatja, lehetőség van Dual Channel memóriahasználatra, amivel tovább növelheted a számítógép sebességét. A tesztek szerint ezzel maximum 20% teljesítménynövekedést lehet elérni, ami jellemzően inkább 1-10%-os értékek között mozog.

Címkék: zöld informatika, tudástár, memória, ram, dual channel

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2022