Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2020-09-02 | Huszár Róbert |
Tudástár - Haladó

Mit jelent az OEM jelölés?

Mi okozza az OEM és "dobozos" termékek között az árkülönbséget és mit is jelent egyáltalán az, hogy OEM?
Az OEM (Original Equipment Manufacturer) jelölés arra utal, amikor egy vállalat az eredeti gyártótól megvásárol egy terméket és azt sajátjaként adja tovább, általában valamilyen nagyobb termék részeként.

Például egy Nvidia Quadro videokártyával előszerelt Dell számítógép esetében a videokártya OEM-nek számít.


Önálló hardver esetén az OEM jelölés arra is utal, hogy a terméket a gyári csomagolása nélkül adják.

Azaz hiányozni fognak a „dobozos” (retail) változatban benne lévő extrák, mint például plusz kábelek, átalakítók, stb. (adott hardvertől függően) és maga a doboz is, tehát azok a dolgok, amelyek nem szükségesek közvetlenül a termék működéséhez.

Ennél fogva az OEM hardverek kedvezőbb áron beszerezhetők és érdemes is ezeket választani, ha nincs szükség a dobozban található kiegészítőkre. (Ezt vásárlás előtt mindig célszerű ellenőrizni!)

Például egy OEM processzor esetén nem adnak hűtőventilátort, így magát a processzort olcsóbban meglehet venni és ez célszerű is azoknak, akik eleve komolyabb hűtéssel tervezik szerelni a gépüket.


Egy OEM hardver vásárlása a fentiek alapján tekinthető környezettudatos választásnak -mivel nem kerülnek a szekrény tetejére vagy egyből a kukába a csomagolás és a kapott extrák-, azonban mindenképp nagyobb körültekintést és hozzáértést igényel a rendszerépítő részéről.


Szoftverek esetében azt a terméket nevezik OEM-nek, amelyeket rendszerépítők számára licencelnek.

Például ha vásárolunk egy Dell márkájú, Windows-al előtelepített számítógépet, akkor így azzal egy OEM operációs rendszert kapunk, méghozzá azért, mert a Windows-t a számítógép „részeként” adta tovább számunkra a Dell, azonban a Windows licencét a Dell maga is megvásárolta a Microsoft-tól.


Az OEM szoftverekről további tudnivaló még, hogy ezekhez általában nem jár közvetlen a gyártótól terméktámogatás és garancia, mivel azt a rendszerépítőnek kell biztosítania. (Előző példánál maradva a Dell-nek.)

Valamint fontos az is, hogy egy OEM szoftvert a telepítést követően a számítógép „részének” kell tekinteni, így azt másik eszközre telepíteni, még az eredeti eltávolítása után sem szabad.

Címkék: zöld informatika, tudástár, oem, dobozos

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2024