Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2020-10-12 | Huszár Róbert |
Tudástár - Egyéb

Mire van szükség a hatékony home officehoz?

Ha először fogsz otthonról dolgozni vagy hosszú távon végzed majd távolról a munkád, akkor érdemes kialakítanod egy kis dolgozó sarkot, amihez szükséged lehet pár dologra...
A világjárvány elérkezte után egyre több embernek nyílt ki az ajtó az otthoni munkavégzés, azaz a home office előtt és egyre több cég látta be azt, hogy alkalmazottaik így is tudnak hatékonyan dolgozni.
Az otthoni munka azonban gyorsan nyűggé válik, ha nem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá.


Első lépésként érdemes minél részletesebb információt kérni a munkáltatótól, hogy mi az aktuális helyzet és mik az elképzelései az otthoni munkával kapcsolatban:
Például mik az otthoni munkára vonatkozó szabályok, véglegesen fenn tervezik-e a tartani a home office lehetőségét, támogatják-e valamivel az otthoni munkakörnyezet kialakítását és működését, stb.


A cikk a lehetséges távlatok szerint két részre különül el: a rövid időszakra való berendezkedés esetén azokat a témákat vesszük át, amelyeket akkor is célszerű megvalósítani, ha csak rövid távon kell az otthoni munkavégzéssel számolni. Ezek nem túl költséges dolgok és később másra is használhatók!
A hosszabb távra való berendezkedés esetén olyan dolgokat említek, amelyek megvalósítása költségesebb, de hosszú távon sokkal kényelmesebbé, hatékonyabbá teszik az otthoni munkavégzést.

Fogjunk is hozzá!


Berendezkedés rövid időszakra:


Munkaterület:

Az első és legfontosabb dolog a nyugodt és kényelmes munkaterület kialakítása a lakásban. Nagyon fontos, hogy ez lehetőség szerint egy másik szoba/helység legyen, ne az, ahol alszol!
Amennyiben ez nem megvalósítható, akkor szabadíts fel egy külön sarkot vagy egy részt, ahol háttal helyezkedhetsz el az ágynak és a szoba nagy részének, így kialakul egy külön kis munkaterület, ahonnan nem vonják el az otthoni dolgok a figyelmedet.

Célszerű figyelni a munkaterület kiválasztásakor arra is, hogy legyen megfelelő irányból érkező természetes fény és azt ne takard ki magad elől.
Például ha jobb kezes vagy, akkor érdemes úgy elhelyezni az asztalt, hogy a fény balról érkezzen, így amikor jegyzetelsz, nem vetül a kezed árnyéka a papírra.


Asztal:
Azon az asztalon tudsz megfelelően dolgozni, ami stabil, könnyedén elférnek rajta a munkához szükséges dolgaid és megfelelő a magassága ahhoz, hogy egy rendes székkel egyenesen tudj előtte ülni.
Amennyiben nem tudtál sem külön szobát, sem pedig sarkot kialakítani, akkor sincs minden veszve, a konyhaasztal általában épp ilyen, így ha csak rövid távra szóló otthoni munkavégzésről van szó, ideiglenesen oda is kitelepedhetsz!


Szék:
Olyan széket válassz, amin egyenes háttal tudsz ülni és egyhuzamban legalább egy órát kibírsz rajta úgy, hogy nem azon gondolkodsz mennyire kényelmetlen az ülés.
Nem kell egyből a méregdrága gázrugós, forgó, minden szögben állítható székre gondolni, rövid távra jobb híján akár az átlagos konyhai székek is megfelelőek, de ha hosszabb ideig kell otthon dolgozni, akkor mindenképp érdemes egy olyanba befektetni, amelynek állítható a magassága, szellőzik a háttámlája és megfelelően támasztja a derekat. Az irodai székeknek szinte már külön szakirodalma van, ezért ha vásárlásra kerülne a sor mindenképp célszerű az eladó segítségét kérni a megfelelő típus kiválasztásához és fontos, hogy vásárlás előtt próbáld ki, hogy neked is kényelmes-e!


Lámpa:
Mivel a Nap nem világítja be egész nap a munkaterületet, ezért célszerű egy íróasztali lámpát is elhelyezni az asztalon vagy annak híján egy, az asztal mellett elhelyezett, álló olvasólámpa is tökéletes megoldás lehet!
A lámpát tedd az asztal azon oldalára, ahonnan a nap besüt a szobába, így ha már a feljebb („Asztal” bekezdésben) leírtak alapján helyezted el az asztalt, nem fogod kitakarni magad elől a fényt, továbbá figyelj arra is, hogy a lámpa ne világítson rá közvetlenül az általad használt laptop kijelzőre/monitorra, így az jobban látható marad és nem kell pluszban erőltetned a szemed.


Stabil internet hozzáférés:
A zavartalan otthoni munkavégzéshez stabil internet hozzáférésre lesz szükséged, így célszerű ellenőrizned, hogy rendelkezel-e legalább 20/5 Mbit/sec sebességű internet előfizetéssel. Ezt az internetszolgáltatóddal kötött szerződésen megteheted.
Illetve ellenőrizheted az internet előfizetésed tényleges sebességét a https://www.speedmeter.hu/ weboldalon is.
Amennyiben vezeték nélküli (wifi) hálózatot használsz és azt nem a szolgáltató biztosítja vagy rendelkezel adminisztrációs hozzáféréssel, érdemes ellenőrizned a beállításait. Egy másik cikkünkben találsz tippeket a biztonságos vezeték nélküli hálózat beállításához!
Ha a munkahelyed előírja VPN használatát, akkor annak beállításában kérd a rendszergazdátok segítségét.


Billentyűzet:
Egy jó billentyűzet nem kerül sokba mégis rendkívül felgyorsítja a munkát.
Teljes méretűt válassz, ami rendelkezik külön numerikus billentyűkkel, amelyekkel gyorsan dolgozhatsz táblázatkezelőkben és vállalatirányítási rendszerekben, valamint kényelmesebb rajta gépelni, mint egy laptop billentyűzetén, nem beszélve arról, hogy így a laptopod is távolabb teheted magadtól, esetleg magasabbra emelheted az ergonómia érdekében.
Érdemes olyat választani, amely billentyűinek normál vagy ha rövidebb is, nem túlságosan rövid a leütési út hossza.
Ha teheted válassz olyan billentyűzetet, amelyen vannak multimédia billentyűk.
A hangerő némítása és hangerőszabályzó gombok, a böngészőt, levelezőt és számológépet egyből előhozó gombok még gyorsabbá fogják tenni a munkád!
A vezetékes billentyűzetek olcsóbbak, de ha ragaszkodsz a vezeték nélkülihez, olyat válassz, amelyben használhatók tölthető elemek vagy pedig beépített, tölthető akkumulátort alkalmaz, légy környezettudatos!


Egér:
Egész nap a „tapipadon” tenyerelni nem jó dolog, ezért egy egeret mindenképp szerezz be! Ne legyen túl kicsi méretű és túl lapos sem, mert attól görcsös tartást vesz fel a kezed. Egérből célszerűbb a vezeték-nélküli kialakításút választani, de itt is, mint a billentyűzet esetében. légy környezettudatos és válassz olyan típust, amelyben tölthető elemek is használhatók vagy pedig beépített, tölthető akkumulátorral rendelkezik!
Az egér mellé érdemes befektetni egy egérpadra is, így a barázdált vagy fényes felületen sem fog megugrani az egérmutató.


Tipp:
Vannak olyan kombinált csomagok, amelyek együtt kínálnak billentyűzetet és egeret.
A fenti tippek figyelembevételével azok közül is választhatsz.
Előnyük, hogy vezeték-nélküli kialakítás esetén általában csak egy vevőegység szükséges a működésükhöz.

Headset:
A megbeszélések elengedhetetlen kelléke a headset. Előnye a beépített mikrofon és hangszóróval szemben az, hogy tisztább hangot biztosít mindkét oldal számára és valamelyest kizárja a külső zajokat.
Válassz olyat, amely USB csatlakozóval rendelkezik és teljes fület lefedő, mikrofonos fejhallgató kialakítású.
Az USB csatlakozós headsetek előnye a normál jack csatlakozásúakhoz képest az hogy bármely számítógépen egyszerűen használhatók és külön beállíthatók kommunikációs eszköznek, így eltérő hangbeállítások (pl. hangerő) vonatkoznak egy videóhívásra, mint egy videó lejátszásra, valamint használatuk ezáltal kényelmesebbé is válik.
Olyat válassz, amelyen vannak külön hangerőszabályzó és némító gombok, így bármikor könnyedén az aktuális körülményekhez állíthatod a hangerőt ahelyett, hogy azt a számítógépen kellene megtenned.

Berendezkedés hosszabb távra:


Monitor:
Ha hosszabb ideig kell otthonról dolgozni, akkor szükséged lesz egy monitorra!
Egy monitor jóval nagyobb, mint egy laptop kijelző, így kényelmesebben dolgozhatsz rajta.
Válassz olyat, amelynek állítható a magassága, dönthető a kijelzője, matt a kijelző felülete, legalább 21”-os méretű, Full HD (1920x1080) felbontású és felvonultat valamilyen szemkímélő technológiát (alacsony kék fény kibocsátás, villódzásmentes, stb.).
A monitorok fogyasztása az eltérő technológiák és a méret alapján nagyon különböző lehet. A fogyasztás mértékét általában környezetvédelmi tanúsítványokkal külön is jelölni szokták ezeken a termékeken, de azért célszerű külön utánanézni az adott modell specifikációjában annak, hogy mekkora a kiszemelt monitor fogyasztása.
A modern, irodai felhasználásra szánt monitorok fogyasztása általában nem haladja meg az 50W-ot.


Szünetmentes tápegység:
Ha semmiképp sem megengedhető a munkából való kiesés például egy áramkimaradás miatt vagy olyan helyen laksz, ahol erre nagyobb esély van, akkor érdemes megfontolni egy szünetmentes tápegység beszerzését is.
A szünetmentes tápegységek azon túl, hogy áramkimaradás esetén tovább működtetik az eszközeidet még képesek megvédeni azokat a túlfeszültségtől is.
Otthonra olyat válassz, amin legalább 3 db szünetmentes, normál konnektor kimenet van, hogy a monitort, laptopot vagy számítógépet és a modemet/routert is rá tudd csatlakoztatni.
Szünetmentes tápegység választásakor figyelj a teljesítményre, mert azt az eszközeid fogyasztásához kell igazítanod!
Például egy 650VA teljesítményű szünetmentes tápegység körülbelül fél óráig képes árammal ellátni az összesen 120W teljesítményű eszközöket.
Ha nem tudod, hogy milyen szünetmentest válassz, vásárlás előtt kérd ki szakértő véleményét!

Címkék: zöld informatika, tudástár, home office, otthoni munkavégzés, otthoni iroda

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2024