Mire jó a link rövidítés?

Mire jó a link rövidítés?

A rövidített linkekkel az Internetes böngészései során lépten-nyomon minden ember találkozik: szinte az összes filmes és sorozatos oldal alkalmazza ezeket, a legtöbben azonban nem tudják, hogy valójában mi célt szolgálnak az ilyen hivatkozások.

A link rövidítők (vagy URL rövidítők) -mint például a közismert bit.ly-, ahogy az elnevezésük is utal rá, egyszerűen a linkek rövidítésére szolgálnak.

Példa:

Eredeti link:

https://zoldinformatika.hu/tudastar/hogyan-vasarolj-kornyezettudatosan-muszaki-termekeket-2-resz/

Rövidített link:

https://bit.ly/3ibY6JG

De miért is van szükség a linkek rövidítésére?

Vizsgáljuk meg a helyzetet egy hétköznapi példán keresztül:

ha például a YouTube-ról szeretnénk megosztani egy lejátszási listában szereplő tizenötödik másodpercben megállított videó linkjét, akkor egy igazán hosszú URL fog megjelenni a böngésző címsorában, ugyanis az a link tartalmazni fogja a következő paramétereket: https előtag, domain név, lejátszási lista azonosítója, videó azonosítója és hogy hányadik másodperctől kell folytatni a lejátszást.

Az így létrejött hosszú link azonban nem mindenhol osztható meg éppen a hossza (karakterkorlátos szövegbeviteli mező) vagy a formátuma végett (nyilvános megjelenítés pl. webshopban vagy papírformátum).

Ilyenkor jön jól egy link rövidítő, ami „betömörítő” ezt a hosszú linket és egy könnyen olvasható, rövidítettet ad vissza helyette, ami már biztosan beilleszthető a legtöbb helyre.

A rövidített linkek előnye még az is, hogy a legtöbb szolgáltató elérhetővé tesz egy statisztikát a kattintásokról, így a link hatékonysága is mérhetővé válik.

Érdekesség:

A link rövidítők akkoriban kezdtek elterjedni, amikor a Twitteren még csak maximum 140 karakteres bejegyzéseket lehetett megosztani.

Na de hogyan működik?

A link rövidítők működési elve egyszerű: egy adatbázisban eltárolják a hosszú linkeket, generálnak hozzá egy egyedi, rövidített linket és az arra beérkező kéréseket HTTP 301-es átirányítással továbbítják az eredeti (hosszú) linkre.

Oké, de láttam egyedi rövidített linkeket is, azzal mi a helyzet?

Sok link rövidítő kínálja prémium szolgáltatásként az egyedi rövidített linkekek létrehozását. Az így létrehozott egyedi linkek ránézésre is könnyen értelmezhetővé válnak a tartalomra utalással.