Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2020-09-09 | Huszár Róbert |
Tudástár - Haladó

Mire jó a link rövidítés?

A videómegosztók nagy kedvence, de egyre több webshopban is találkozhatunk vele. Igen, ezek a rövidített linkek, amelyeket olyan szolgáltatók nyújtanak többek között, mint a bit.ly és az AdFly.A rövidített linkekkel az Internetes böngészései során lépten-nyomon minden ember találkozik: szinte az összes filmes és sorozatos oldal alkalmazza ezeket, a legtöbben azonban nem tudják, hogy valójában mi célt szolgálnak az ilyen hivatkozások.


A link rövidítők (vagy URL rövidítők) -mint például a közismert bit.ly-, ahogy az elnevezésük is utal rá, egyszerűen a linkek rövidítésére szolgálnak.


Példa:

Eredeti link:

https://zoldinformatika.hu/tudastar/hogyan-vasarolj-kornyezettudatosan-muszaki-termekeket-2-resz/

Rövidített link:

https://bit.ly/3ibY6JG


De miért is van szükség a linkek rövidítésére?


Vizsgáljuk meg a helyzetet egy hétköznapi példán keresztül:

ha például a YouTube-ról szeretnénk megosztani egy lejátszási listában szereplő tizenötödik másodpercben megállított videó linkjét, akkor egy igazán hosszú URL fog megjelenni a böngésző címsorában, ugyanis az a link tartalmazni fogja a következő paramétereket: https előtag, domain név, lejátszási lista azonosítója, videó azonosítója és hogy hányadik másodperctől kell folytatni a lejátszást.

Az így létrejött hosszú link azonban nem mindenhol osztható meg éppen a hossza (karakterkorlátos szövegbeviteli mező) vagy a formátuma végett (nyilvános megjelenítés pl. webshopban vagy papírformátum).

Ilyenkor jön jól egy link rövidítő, ami „betömörítő” ezt a hosszú linket és egy könnyen olvasható, rövidítettet ad vissza helyette, ami már biztosan beilleszthető a legtöbb helyre.


A rövidített linkek előnye még az is, hogy a legtöbb szolgáltató elérhetővé tesz egy statisztikát a kattintásokról, így a link hatékonysága is mérhetővé válik.


Érdekesség:


A link rövidítők akkoriban kezdtek elterjedni, amikor a Twitteren még csak maximum 140 karakteres bejegyzéseket lehetett megosztani.


Na de hogyan működik?


A link rövidítők működési elve egyszerű: egy adatbázisban eltárolják a hosszú linkeket, generálnak hozzá egy egyedi, rövidített linket és az arra beérkező kéréseket HTTP 301-es átirányítással továbbítják az eredeti (hosszú) linkre.


Oké, de láttam egyedi rövidített linkeket is, azzal mi a helyzet?


Sok link rövidítő kínálja prémium szolgáltatásként az egyedi rövidített linkekek létrehozását. Az így létrehozott egyedi linkek ránézésre is könnyen értelmezhetővé válnak a tartalomra utalással.

Címkék: zöld informatika, tudástár, linkrövidítő, bitly

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2024