Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2021-01-11 | Huszár Róbert |
Tudástár - Alapok

Mi az a VPN?

A VPN fogalmával, ha más kapcsán nem is, a home office felemlegetésekor sokan hallhattak. De mire is jó igazából ez a szolgáltatás?A VPN (Virtual Private Network), azaz virtuális magánhálózat célja, hogy biztonságos kapcsolatot létesítsen egy nyilvános hálózaton keresztül két különböző hálózaton lévő eszközök között.


Mit is jelent ez valójában?


Például azt, hogy a munkáltatómtól kapott laptopommal betudok csatlakozni otthonról a céges hálózatba és elérhetem a munkahelyi fájlszerver megosztásait és a nyomtatókat.


Hogyan működik?

Egy VPN kliens, azaz egy program segítségével csatlakozunk a munkáltató által megadott beállítások szerint a VPN szerverre.
A csatlakozás közben egy titkosított kapcsolat jön létre a két pont között és a kliens számítógép (pl. a laptopod) kap egy IP-címet a távoli hálózatról, aminek köszönhetően ideiglenesen a távoli hálózat részévé válik a számítógép (mintha bevitted volna a laptopod a munkahelyre) és innentől kezdve már eléri a távoli erőforrásokat, mint például a hálózati meghajtókat és nyomtatókat.
Ha ilyenkor nyitsz egy webböngészőt, akkor azt tapasztalhatod, hogy sokkal lassabb lesz, mint VPN nélkül. Ez azért van, mert ilyenkor a távoli hálózaton keresztül használod az Internetet, azaz azon keresztül próbálsz böngészni.


Mire jó még?

A VPN előnyei közé tartozik még az is, hogy megváltoztatja az IP-címet és hogy titkosított kapcsolatot biztosíthat (figyelem, nem minden esetben!) az eszköz számára.
Így a VPN használata célszerű lehet abban az esetben is, ha abban az országban, ahol épp vagyunk nem elérhető egy olyan szolgáltatás vagy weboldal, amit használni szeretnénk. Ilyenkor csak felcsatlakozunk egy olyan ország VPN szerverére, ahol elérhető a szolgáltatás és már használhatjuk is.
Másik praktikus használata a VPN-nek még a nyilvános Wi-Fi hálózatok esetében jelentkezik. Ha nyilvános Wi-Fi hálózaton használunk VPN-t, akkor az adatok titkosítva közlekednek az Interneten a számítógépünktől a célig (például egy weboldalig), így azok a nyilvános Wi-Fi hálózaton keresztül már nem lehallgathatók.
Ezeket a szolgáltatások külön VPN szolgáltatók is biztosítják.


Milyen VPN szolgáltatók vannak amivel használhatom ezeket a funkciókat?


Sok VPN szolgáltató elérhető a piacon, de a minőségi és megbízható szolgáltatók nagy része előfizetés köteles.

Ilyen szolgáltatók például az ExpressVPN, a NordVPN, a SurfShark, stb.
Címkék: zöld informatika, tudástár, vpn, vpn jelentése, mire jó a vpn

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2022