Így szűrheted ki a hamis híreket az interneten

Így szűrheted ki a hamis híreket az interneten

Biztosan találkoztál már olyan információval a Facebookon vagy más weboldalon, amin egyből megakadt a szemed a címe vagy a hozzá tartozó kép miatt.
Rákattintottál, átirányított egy weboldalra, de mielőtt megnézhetted volna a hírt, még lájkolnod vagy megosztanod is kellett az oldalt.
Ezután ugyan megnyílt, de vagy egy álhírrel, más néven hoax-al találtad magad szemben vagy pedig egyáltalán nem a címben megjelölt tartalom várt.
Sokszor azonban nem egyértelmű, hogy álhírről vagy csak egy ártalmatlan kattintásvadász oldalról van szó.
Nagyon fontos viszont utánajárni ezeknek, mert a nem létező nyereményeket ígérő és a hatásvadász álhírek mellett sajnos egyre több olyannal is lehet találkozni, amik akár az ember egészségét vagy életét is veszélyeztethetik.
Ilyenek például a csodagyógymódokat hirdető, az orvostudományt kétségbe vonó oldalak, amik miatt nem szabad elmenni a téma mellett.
Foglalkoznod kell azzal, hogy kiszűrd a hamis híreket és most meg is tanulhatod, hogyan teheted ezt meg!

Tartsd szem előtt a következőket:

Kerüld el a hatásvadász címeket!
A hatásvadász cím már előre utalhat a hamis információkra, de ez még nem teszi egyértelművé, hogy álhírrel van dolgod.

Ellenőrizd a weboldal címét!
Egy weboldal megjelenése kinézete teljesen lemásolható, de a böngészőben megjelenő URL-ben már egyetlen karakter eltérés is jelezheti, hogy hamis oldallal van dolgod!
Ilyen eltérés lenne például, ha a http://index.hu/ helyett a http://lndex.hu/ címet látnád a böngésző sávjában!
Ugye hogy alig lehet észrevenni a különbséget?

Figyeld meg a tartalmat!
A temérdek helyesírási hiba, a gyakori szóismétlés, egy-egy termék ajnározása vagy a lehetetlennek tűnő dolgok is utalhatnak arra, hogy álhíreket terjesztő weboldalon jársz!
Hogy életszerűbb legyen a dolog, itt egy példa: egy időben a Facebookon terjedt a „tiszafatea-főzet”, mint gyógyító csodaital, aki ebbe beleivott, az örökre kétkedve fogja használni az internetet, ugyanis a tiszafa mérgező növény!
Ebből is tanulva, nagyon fontos, hogy az interneten található ételreceptek összetevőit és a különböző gyógymódokat különösképp ellenőrizd le, mielőtt kipróbálnád!

Ha gyanús, keress rá!
Ha nem ismerted a weboldalt, nincs összehasonlítási alapod, de bármi gyanúsat találtál a cikkben, akkor egyszerűen keress rá a Google segítségével.
Amennyiben tényleg pontos és megbízható hírről van szó, azt nagyobb hírportálok is közlik, így megbizonyosodhatsz róla, hogy tényleg releváns cikkről van-e szó.

Mit tehetsz a hamis hírek terjedése ellen?

  • Ne lájkold vagy oszd meg!
  • Jelentsd!
    (Facebook bejegyzés esetén kattints a hír jobb felső sarkán lévő lenyíló menüre, majd a Bejegyzés jelentésére.)
  • Figyelmeztesd az ismerősöd, ha látod, hogy megosztott egy álhírt!