Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2020-07-15 | Huszár Róbert |
Tudástár - Környezetvédelem

Hogyan vásárolj környezettudatosan műszaki termékeket? 2. rész

Íme még néhány tipp amivel környezettudatosabban választhatod meg a műszaki termékeidet! Mindenképp érdemes elolvasni vásárlás előtt!Cikkünk első részéből megismerhetted, hogy miért és mennyire fontos az, hogy a célnak hosszú távon megfelelő eszközt válassz, hogy figyelj az ár-érték arányra és arra is, hogy szervizelhető, hosszú távon támogatást élvező terméket válassz.

Mindezek mellett viszont van még pár dolog, amivel tovább növelheted vásárlásod környezettudatosságát, sőt még spórolhatsz is!

Nézd meg az energiafogyasztási címkét:

Az energiafogyasztási címke, vagy másik nevén „energiacímke” az EU által egységesített, egy, a vásárlók által is egyszerűen leolvasható és értelmezhető, fogyasztási skálát megjelenítő matrica, mely megtalálható a terméken vagy/és annak dobozán.

A rajta megjelenített skála „G”-től „A”-ig terjed, ahol a „G” minősítésű termék a legrosszabb hatékonyságú, azaz a legkevésbé energiatakarékos, míg az „A”-kategóriába sorolt a leginkább energiatakarékos termék.
Törekedj arra, hogy minél energiatakarékosabb, lehetőleg „A” kategóriába eső terméket válassz!
Egy energiatakarékos termékkel rengeteg áram spórolható, ami a havi kiadásaid is csökkenteni fogja.

Nézz utána, hogy elérhető-e használtan:

Sokan vannak úgy, hogy megvesznek vagy kapnak egy terméket, az nem válik be nekik vagy kiderül, hogy egyáltalán nincs is rá szükségük.
Miután kipróbálták már visszacserélni nem tudják vagy épp csak röstellik, így pár használat után vagy még akár becsomagolva teljesen újan landol a használt termékek piacán.
Így mindenképp érdemes időt szánni arra, hogy átnézd az ilyen termékekkel foglalkozó weboldalakat, mert ezzel akár nagyobb összeget is megtakaríthatsz a környezettudatos vásárlás mellé.

Válaszd az újracsomagolt, csomagolássérült vagy szépséghibás terméket:

Amikor egy termék csomagolása megsérül, akkor vagy újracsomagolják vagy csomagolás-sérülten megpróbálják a kereskedők újra eladni.
Ebben az esetben szintén kedvezőbb áron lehet hozzájutni az áruhoz.

Ha viszont egy termék burkolata sérül meg, azaz szépséghibás lesz, az a működését nem befolyásolja, így a kereskedő szintén próbálkozni fog az eladásával, de már jóval kedvezőbb áron.
Amennyiben nem zavaró számodra az esztétikai hiba, esetleg épp olyan helyen van, hogy nem is látszana az elhelyezése után (pl. takarásban lesz), így mindenképp vedd fontolóra a megvásárlását, mert nem csak hogy spórolhatsz vele, de ezek a termékek sokszor csak az apró sérülésük miatt, gyakorlatilag használatlanul kerülnek a szemétbe, mert a kereskedőnek egy idő után már nem éri meg tárolnia azt.


Címkék: zöld informatika, tudástár, környezetvédelem, környezettudatosság, környezettudatos vásárlás, energiafogyasztási címke, újracsomagolt

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2024