Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2020-10-30 | Huszár Róbert |
Tudástár - Környezetvédelem

Ecosia – a keresőmotor, ami fákat ültet

Tudtad, hogy már egy egyszerű kereséssel is ültethetsz fát? Sőt, ha az Ecosia-t sokat használod, akkor akár egy egész erdőt is! Ismerkedj meg az Ecosia keresővel!Mi az Ecosia?


Az Ecosia (https://www.ecosia.org/) egy keresőmotor, hasonlóan a Google, Yahoo és Bing keresőóriásokhoz, de egy nagy különbséggel: az Ecosia a reklámokból származó profitjából fákat ültet olyan helyekre, ahol az a legszükségesebbnek bizonyul!


Hogyan működik?


  1. Használod az Ecosia keresőt, amely a keresési találat mellett megjeleníthet egy reklámot is (hasonlóan a Google keresőhöz).

  2. A megjelenített reklámokból bevétele származik az Ecosianak.

  3. Ennek a bevételnek nagy részét fák ültetésére fordítják.


De miért?


Az Ecosia megalkotója Christian Kroll 2009-ben hozta létre vállalkozását Németországban, miután világ körüli útja felhívta figyelmét az erdőirtás problémáira.


Biztos, hogy fák ültetésére megy a profit egy része?


Az Ecosia a havi pénzügyi riportjait hat hetente nyilvánosan közzéteszi a weboldalukon, így nyomon követhető a cég bevétele és az is, hogy milyen arányban fordítanak ebből fák ültetésére, valamint egyéb kiadásokra.


Miben jó még az Ecosia?


Zöldebb, mint azt elsőre hinnéd:
Az Ecosia azon kívül, hogy a keresések után fákat ültet, rengeteget fordít arra is, hogy maga a vállalkozás is környezetbarát módon működjön.
A szervereiket 100%-ban megújuló energiával, napenergiával működtetik, így teljesen karbon semlegesek, sőt, mivel a keresések után fákat is ültetnek, így nem csak karbon semlegesnek, hanem akár „karbon negatív”-nak is nevezhetők.

Ügyel a biztonságra:
Nem tárolja tartósan a kereséseket; nem adja el a hirdetőknek a felhasználói adatokat; titkosított kapcsolattal védi a kereséseket; nem használ külső követő eszközöket, mint például a Google Analytics; a szolgáltatásuk fejlesztésére irányuló összes követő eszköz kikapcsolása után is teljes értékűen használható!


Egy ismert keresőmotort használ a találataihoz:
Az Ecosia a Microsoft által fejlesztett Bing keresőmotort használja a találatok megjelenítéséhez!


Minden platformról elérhető:
A hagyományos webböngészős elérhetőségen túl, az Ecosia okostelefonos alkalmazás formájában is elérhető!


Hol tudom elérni az Ecosia keresőt?


Az Ecosia kereső a https://www.ecosia.org/ webcímen érhető el.


+1 Érdekesség:


A weboldal jobb felső sarkában nyomon követhető, hogy a kereséseid után hány darab fát ültet az Ecosia!

Címkék: zöld informatika, tudástár, környezetvédelem, ecosia, kereső, keresőmotor

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2022