Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2021-03-22 | Huszár Róbert |
Tudástár - Alapok

A számítógép részei: az alaplap

Az alaplap (angolul motherboard) a számítógép elsődleges áramköri lapja. A számítógép működéséhez elengedhetetlen áramköröket tartalmaz, melyek összekapcsolják az egyes alkatrészeket.Az alaplapok egyes részei fixen, forrasztással vannak rögzítve, míg a közvetlenül rajta elhelyezkedő, de cserélhető alkatrészek, mint a processzor és memóriák különböző csatlakozásokkal kapcsolódnak az alaplaphoz.


Az alaplapokon található egy kis méretű akkumulátor (gyakran hivatkoznak rá „BIOS elem”-ként), amely a CMOS RAM energiával való ellátása mellett arra is hivatott, hogy az alaplap óráját áramtalanított állapotban is működtesse.


Az alaplapok a felhasználás módjától és a teljesítménytől függően különböző méretűek lehetnek, melyek közül a leggyakoribb szabványok a következők:

 • Mini-ITX

 • Micro-ATX

 • ATX


A méret kiválasztásánál fontos, hogy az adott alaplap beleférjen a számítógépházba, így vásárlás előtt ellenőrizni kell annak kompatibilitását.

Az alaplapok esetében az alábbi fő jellemzőkkel találkozhatunk:


 • Processzor foglalat: a foglalat határozza meg, hogy milyen processzorokkal lesz kompatibilis az alaplap; gyakorlatilag ez a processzor fizikai csatlakozása az alaplaphoz.

 • Memória foglalat: meghatározza, hogy milyen típusú, sebességű és hány darab memóriát tudunk csatlakoztatni az alaplaphoz.
  Például 4 db DDR3 1600 mHz.

 • Bővítőkártya foglalatok típusa és száma: meghatározza, hogy milyen típusú, sebességű és hány darab bővítőkártyát tudtunk csatlakoztatni az alaplaphoz.
  Például 2 db PCIe 3.0 x16

 • Háttértár csatlakozók típusa és száma: meghatározza, hogy milyen típusú és hány darab háttértárat, például merevlemezt vagy SSD-t tudunk csatlakoztatni az alaplapra.
  Például 4 db SATA 6GB/s

 • Külső csatlakozók típusa és száma: meghatározza, hogy milyen csatlakozású és hány darab külső perifériát, például monitort, billentyűzetet, egeret, stb. tudunk kapcsolni az alaplaphoz.

 • Chipset: meghatározza, hogy az egyes foglalatokba csatlakoztatott alkatrészek milyen képességekkel fognak működni.


Az alaplap a számítógép belsejébe nézve látható, ez foglalja el a legnagyobb területet a gépház. Rögzítése általában a gépház belső falára csavarozással megoldott.
Könnyen felismerhető arról, hogy ezen található a legtöbb alkatrész és ide fut be a legtöbb kábel.


+1 Érdekesség:

Az alaplapok rendelkeznek egy beépített rendszerrel, amelyet egy integrált áramkör tartalmaz.
Ezt a rendszert nevezik BIOS-nak (régebbi alaplapok rendszere) vagy UEFI-nek (újabb alaplapok rendszere).
Ez a rendszer felelős a számítógép egyes elemeinek ellenőrzéséért és vezérléséért, valamint az operációs rendszer betöltésének megkezdéséért.
Címkék: zöld informatika, tudástár, alaplap, motherboard

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2024