Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2021-01-20 | Huszár Róbert |
Tudástár - Alapok

A számítógép részei: a gépház

A számítógépház a gép váza, amely összefogja, rögzíti, védi és ízléses külsővel burkolja a számítógép további részegységeit.
Ennyi lenne csupán? Nem egészen!


Bár a fő feladata a számítógépházaknak mind a feljebb is felsoroltak, azért nem szabad ennyivel elmenni mellettük.
A számítógépházak többféle célra és többféle méretben is léteznek, ezért érdemes jobban is megismerni őket.


A legegyszerűbb számítógépház kis túlzással egy „üres fém doboz” lenne egy kapcsolóval az elején. Régen ennyivel meg is úszták a gyártók, ma azonban már a gépházak is többet tudnak ennél: különféle csatlakozók, működés-visszajelző LED-ek, nyomógombok kerültek fel, de a komolyabb gépházakba beépítve olykor még kis méretű információs kijelző és kártyaolvasó is található!
A külső mellett a belső tér is fejlődött: ide porszűrők, zajszigetelők, kábelelvezetők, különböző mozgatható és moduláris megoldások (Pl.: kifordítható merevlemez tálcák) kerültek, melyek mellett különböző szenzorok figyelik a működést, mi pedig egy edzett üveg oldalfalon át csodálhatjuk a vezérelt RGB LED világítást, ami a gamer számítógépházak elengedhetetlen eleme.

Persze a különböző számítógépházak tulajdonságaikban eltérőek, azért a legtöbbön találunk 3,5mm jack (fejhallgató), USB, csatlakozókat, Power és HDD LED-eket, valamint legalább egy be- és kikapcsoló gombot és ha szerencsénk van, még az újraindítás gombot sem hagyták le (bár ezzel sajnos egyre ritkábban találkozni).Így néz ki egy komolyabb gépház elemeire bontva.


A már említett külső- és belső tulajdonságok mellett nagyon fontos még egy szempont a gépház kiválasztásakor: hogy mennyire masszív a felépítmény.
Ha például több merevlemezzel, netán több nagy méretű videokártyával szeretnénk használni, esetleg passzív hűtésű számítógépet szeretnénk építeni, akkor könnyedén megnőhet a számítógép tömege és egy olcsóbb gépház nyeklik-nyaklik majd alatta.
Hiába rendelkezik azonos tulajdonságokkal a számítógépház, az olcsóbb valószínűleg gyengébb felépítményű.
Ha nem tudjuk személyesen ellenőrizni, nézzük meg a leírásában, hogy mekkora a gépház tömege: ha nehezebb, mint egy hasonló, de kedvezőbb árúé, feltehetően masszívabb is!


A számítógépházak mérete és formája általában a felhasználás módjától függ.
A kisebb méretű számítógépek, mint a HTPC-k gyakran fekvő formátumúak és letisztult megjelenésűek, míg ezzel szemben például a grafikai feladatokra tervezett munkaállomások nagy méretű álló házakba foglalnak helyet, ahol a praktikum sokszor előrébb kerül a megjelenésnél.A gépházak méretezése (csak hogy ne legyen egyszerű):


Kis méretű számítógépházak:

  • Mini-STX: 147x140mm méretű alaplapot befogadó gépház.

  • Mini-ITX: 170x170mm méretű alaplapot befogadó gépház.


Közepes méretű számítógépházak:

  • Micro-ATX: 244x244mm méretű alaplapot befogadó gépház.

  • ATX: 305x244mm méretű alaplapot befogadó gépház.


Nagy méretű számítógépházak:

  • E-ATX: 305x330mm méretű alaplapot befogadó gépház.


Bizonyos mértékű átjárhatóság van a beépíthetőség között.
Például sokszor egy nagyobb gépházba beépíthetők a kisebb alaplapok, aminek kizárólag akkor van értelme, ha a többi részegység miatt az indokolt.
Pl.: több merevlemez használata használata.A különböző méretszabványok megjelenésben is eltérhetnek.


A kivételek:


Léteznek speciális megjelenésű és méretű gépházak is.
Ide sorolhatók például a szerverként használt rack-be szerelhető számítógépházak, amelynek méretét magassága alapján unitban adják meg, amely a rack-ben elfoglalt sorok számát jelöli.

Mindemellett találkozhatunk olyan méretszabványokkal is, amelyek gyártókhoz kötöttek (itt lehet, hogy illene is a szabványt idézőjelbe tennem).
Ilyen például az XL-ATX, amely az EVGA gyártó szerint 343x262mm méretű-, a Gigabyte szerint 345x262mm-, az MSI szerint pedig 345x264mm-es alaplap építhető be, így nem árt tájékozódni a beépíteni kívánt alaplap és a gépház kompatibilitásról vásárlás előtt.

Vannak még több processzoros gépekhez használt méretszabványok is, mint a HPTX (345x381mm) és az SWTX (419x330mm)Egy 2U-s rackbe építhető szerver gépház.


Melyik méretet mihez használják?


Míg a legkisebb méretű Mini-STX gépházakból HTPC építhető, Mini-ITX házakba már egész erős konfigurációjú gép építhető. De a kis mérete miatt inkább irodákban használják a helyspórolás végett. A micro-ATX és ATX szabványú számítógépházak általános célokra használatosak, de ezekbe már erősebb számításteljesítménnyel rendelkező konfiguráció is építhető. Az E-ATX gépházakkal legtöbbször munkaállomások és komoly gamer számítógépek formájában találkozhatunk.


Kell gépház egyáltalán?


Merész gondolat. Igazából nem feltétlenül szükséges!
A számítógép részegységeit akár ömlesztve is tárolhatnánk az asztalon, megfelelően csatlakoztatva a gép elindítható, de az alkatrészek véletlen megmozdításra rendszerhibát okozhatnak, nem is beszélve arról, hogy a port hetente kellene takarítanunk az alkatrészekről és sokkal nagyobb helyet is foglalnak el, mint egy gépházba „csomagolva”, ezért bár az ötlet működőképes és kivitelezhető, senkinek sem ajánlom.

Vannak olyan számítógépek, például a gyárilag összeállított Dell PC-k, amelyekben egy kis kapcsoló figyeli azt, hogy a számítógép oldalfala a helyén van-e.
Az előbbi példáknál maradva nem is véletlenül!

Címkék: zöld informatika, tudástár, gépház, számítógép ház, számítógép burkolat, pc ház

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2024