Tudástár

Informálódj, tanulj, fedezz fel...

Hirdetés

Ezt a hirdetést azért jelenítjük meg, hogy a Tudástár a jövőben is mindenki számára ingyenesen elérhető maradjon. A cikk olvasásához gördíts lejjebb. Hogyan segíthetek?

2017-03-06 | Huszár Róbert |
Tudástár - Környezetvédelem

A Föld órája

A Föld órája egy minden évben megszervezett, világméretű esemény, amelybe magánszemélyek és cégek is bekapcsolódhatnak. Összeszedtük mivel és hogy érdemes hozzáfogni, valamint pár dolgot ahhoz is, hogy miként lehet elütni azt a bizonyos egy órát!A Föld órája egy 2008 óta a WWF által minden év márciusában, világszerte megrendezésre kerülő esemény, amely a túlfogyasztás elkerülésére és a fenntartható életmódra hivatott felhívni a figyelmet.

Az esemény ideje alatt, a résztvevők egy órára lekapcsolják a felesleges világítást és elektronikai eszközeiket, ezzel utalva arra, hogy a problémák kellő akarattal leküzdhetők.

Az eseményhez bárki csatlakozhat, a részvételi szándék pedig a foldoraja.hu weboldalon regisztrálható is magánszemélyek, valamint cégek számára egyaránt.
Az eseményhez egyre többször egész városok csatlakoznak, aminek köszönhetően még látványosabb hatást tudnak elérni, amit általában középületek díszkivilágításának lekapcsolásával eszközölnek.
Azonban azt, hogy ki, hogyan tesz ebben az órában a Földért, mindenki maga dönti el, lehetőségeihez mérten!

Mit tehetsz te, ha egy kicsit másképp szeretnéd eltölteni ezt az egy óráját az évnek?

Kapcsold le a világítást, az elektronikai eszközöket (televízió, rádió, számítógép, stb.), kapcsolódj le egy órára az internetről, kapcsold le a modemet, a routert, ha teheted ne használd a telefonodat és más, akkumulátorról üzemelő dolgokat sem.
Az akkumulátorról üzemelő elektronikai eszközök ugyan nem fogyasztanak közvetlenül energiát a hálózatról, de ha egy óráig tudod hanyagolni a használatukat, akkor annyival később kerülnek töltőre, azaz ezzel is energiát spórolsz!

Néhány ötlet az egy óra elütésére:

  1. Gyújts egy gyertyát és üld körül a családdal vagy barátokkal egy kellemes beszélgetésre.

  2. Sétálj és élvezd a friss levegőt!

  3. Figyeld meg a csillagokat, a csökkenő fényszennyezésnek köszönhetően, ebben az órában nagyobb eséllyel láthatod őket!

  4. Keress Föld órája programokat a WWF Hungary Facebook oldalán vagy a foldoraja.hu weboldal események menüpontja alatt!

Mit tegyél a továbbiakban?

Az évente egyszer egy óra energiatakarékosság kevés, pusztán figyelemfelhívó, emlékeztető jellegű.

Próbáld meg a mindennapjaid részéve tenni a tudatos energiafelhasználást és mindenből csak annyit használni, amire tényleg szükséged van!

Tegyél te is azért, hogy mindig élhető hely legyen a Föld, ahol élünk!

Címkék: zöld informatika, tudástár, környezetvédelem, a föld órája,

Kapcsolat

Hirdetések

Minden jog fenntartva. © 2015-2022